15 secrete ca să bateți corect albușurile pentru prăjituri!

Fie că doriți să preparați bezele, o cremă sau aveți nevoie de ele pentru prepararea prăjiturilor, albușurile bătute sunt primordiale în bucătărie. Ca să le bateți corect de fiecare dată, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi elementare. Echipa Bucătarul.tv vă dezvăluie 15 secrete pentru obținerea unei spume stabile, excelentă pentru bezea și prepararea prăjiturilor pufoase și aerate. sfaturi

1. Pentru a scoate ușor albușul din ou, străpungeți oul cu un ac gros pe ambele părți. Albușul va ieși, iar gălbenușul va rămâne în coajă.

2. Folosiți o pâlnie de hârtie pentru a separa albușul de gălbenuș.

3. Veți bate ușor albușul de ou, dacă acesta va fi proaspăt și rece. Faceți acest lucru la loc răcoros.

4. Trebuie să bateți albușurile într-un vas emailat, din ceramică sau sticlă (în nici un caz într-un vas de aluminiu, deoarece albușurile vor deveni gri).

5. Bolul în care veți bate albușurile trebuie să fie perfect curat și uscat. Acesta nu trebuie să conțină resturi de ulei sau de gălbenuș, deoarece acestea vor distruge procesul de formare a bulelor și albușurile nu vor putea fi bătute.

6. Bateți albușurile cu mixerul la viteză mică (în nici un caz nu bateți albușurile cu blenderul).

7. Trebuie să bateți neapărat albușurile proaspete și reci la cea mai mică viteză. Măriți treptat viteza. Dacă veți bate albușurile din start la viteză mare, atunci albușurile vor fi lichide și nu se vor bate.

8. Ouăle vechi sau păstrate la frigider pe un termen lung, devin apoase și nu se bat bine. Puteți adăuga în ele o priză de sare fină, o picătură de acid citric sau oțet, pentru a îmbunătăți procesul de bătaie, dar oricum nu veți obține rezultatul dorit, de aceea folosiți mereu ouă proaspete.

 

9. Asigurați-vă că în timpul mixării, se bat toate albușurile (paletele mixerului ajung până în partea de jos a vasului), în caz contrar, albușurile din partea de jos vor rămâne lichide.

10 Dacă albușurile nu sunt bătute bine, atunci în ele se formează bule mari de aer, care se sparg în timpul frământării aluatului și produsul finit nu va fi suficient de aerat. Albușuri bătute prea mult conțin bule mici de aer, cu pereți subțiri. În timpul coacerii aceste bule se sparg și pandișpanul se lasă. Albușurile bătute bine trebuie să crească în volum de 4-5 ori și să-și mențină forma (când așezați albușurile în tavă, acestea nu trebuie să se răspândească, trebuie să obțineți “o spumă stabilă”).

11. Aveți grijă când adăugați zahărul. Adăugați zahărul după ce albușurile au fost bătute suficient. Nu presărați tot zahărul deodată! Acesta se va dizolva imediat, albușurile vor deveni lichide și prăjitura nu va avea forma și gustul dorit. Trebuie să adăugați zahărul câte puțin, 1/4 linguriță de zahăr sau și mai puțin, bătând albușurile continuu.

12. Pentru bezea cel mai bine să folosiți zahărul pudră în proporție de 1:4 (1 pahar de zahăr la 4 albușuri de ou, țineți cont și de mărimea ouălor). Dacă veți folosi mai puțin zahăr, atunci bezeaua va fi prea vâscoasă, dacă veți folosi mai mult zahăr – bezeaua va fi prea fragilă, foarte dulce și mai puțin aerată, nu se va topi în gură și s-ar părea că mâncați bucăți de zahăr.

13. Se recomandă să bateți mai întâi albușurile și să le dați la frigider, după care să folosiți mixerul și vasul pentru baterea altor amestecuri.

14. Dacă veți bate albușul cu o priză de sare sau o cantitate mică de suc de lămâie, atunci veți obține o spumă cu vârfuri stabile. Dacă trebuie să adăugați zahăr, atunci bateți albușul până va deveni pufos, apoi adăugați zahărul, după care bateți masa până veți obține o masă omogenă și lucioasă.

15. După ce ați terminat de bătut albușurile, așezați-le deasupra cremei sau aluatului și amestecați-le atent într-o singură direcție până la omogenizare. Nu trebuie să apăsați albușurile bătute, deoarece veți distruge bulele de aer și veți pierde efectul aerat.

sfaturi

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

 

Autor text: Bucătarul.tv