Brânză fină mascarpone de casă. Un colțișor italian în casa dvs.

Mascarpone este o brânză fină italienească folosită la prepararea mai multor deserturi populare. Este dificil s-o înlocuiești în rețetă cu un alt ingredient, iar prețurile acum sunt destul de usturătoare…

Bucătarul.tv vă propune să gătiți acasă cea mai delicată cremă de mascarpone. Pentru aceasta este nevoie doar de atenție și acuratețe!

1

Mascarpone de casă

Din această cantitate de produse vor ieși circa 450-500 g de brânză.

Ingrediente

 • 1 l de smântână nepasteurizată (cu conținut de grăsime de până la 25%)
 • 3 linguri de suc de lămâie

Ustensile de bucătărie

 • tigaie
 • tifon sau pânză
 • strecurătoare
 • castron adânc

[the_ad id=”66″]

Mod de preparare

 1. Turnați smântâna într-o cratiță curată și uscată. Este bine dacă aveți un termometru special de bucătărie care poate fi fixat de cratiță. În cazul în care nu-l aveți, atunci, va trebui să determinați temperatura “la ochi”.
 2. Puneți smântâna la foc să se încălzească și amestecați ca să nu se ardă. Aduceți până la temperatura de 85°C (atunci când începe să apară bulele). Nu aduceți până la fierbere!
  2
 3. Luați de pe foc și turnați în fir subțire sucul de lămâie.
 4. Puneți cratița înapoi pe aragaz și încălziți smântâna, amestecând la foc mic timp de 4-5 minute fără a aduce până la fierbere (temperatura 82-85°C).
 5. Verificați dacă smântâna este gata cu ajutorul unei linguri. La început lichidul se va scurge de pe lingură fără a lăsa urme iar mai apoi va deveni mai dens și vâscos. Continuați să amestecați! De îndată ce smântâna se va transforma într-o cremă groasă și se va ține bine de lingură, atunci ea este gata.
 6. Luați cratița de pe foc și lăsați să se răcească până la 50-40°C (aproximativ 30 de minute).
 7. Acoperiți strecurătoarea cu tifon în 5-6 straturi sau pânză de in și puneți-o în vas. Turnați amestecul în strecurătoare.
  3
 8. Prindeți colțurile țesăturii la un loc și spânzurați pentru a se scurge zerul. Dacă ați făcut vreodată brânză de vaci acasă, această etapă vă este probabil deja cunoscută. Nu apăsați boțul de brânză, trebuie doar să desfaceți periodic legătura și cu o lingură să înlăturați rămășițele de brânză de pe pereți și să le puneți în mijlocul boțului.
  4
 9. Când zerul nu va mai curge intens, turnați-l într-o oală, iar legătura de brânză puneți-o într-o strecurătoare sub presiune (de exemplu, o farfurie și un borcan cu apă). Dați la frigider pentru 9-10 ore.
  56

Cel mai fin mascarpone pentru tiramisu și prăjitura cu brânză este gata! Sau puteți să-l ungeți pur și simplu pe o felie de pâine… Apropo, zerul rezultat poate fi folosit la prepararea clătitelor sau brioșelor.

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

.

Sursa: Perfect-ask.com