Conuri cu ricotta și fructe confiate în stil italian “Sfogliatella napoletana riccia”

“Sfogliatella napoletana riccia” sunt niște conuri tradiționale italienești umplute cu brânză ricotta și fructe confiate. Aceste delicii sunt de nelipsit pe mesele festive din sudul Italiei, în special de Crăciun. Cornurile sunt preparate din aluat foietaj de casă, foarte fraged și gustos, iar umplutura – deosebit de fină, aromată și cremoasă. Răsfățați-i pe cei dragi cu un desert italienesc nemaipomenit de bun!
rulouri

Ingrediente

– 500 g de făină

– 190 ml de apă

– 15 g de miere

– 10 g de sare

– 150 g de untură de porc (am folosit 100 g de unt)

– 150 g de griș

– 400 ml de lapte (apă)

– 200 g de zahăr

– 150 g de fructe confiate

– 250 g de ricotta

– vanilie

– scorțișoară măcinată

– zahăr pudră

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Dacă nu aveți ricotta sau urdă, atunci o puteți prepara acasă. Dimineața dați un pachet de iaurt la congelator. Seara scoateți iaurtul din congelator, îndepărtați ambalajul și puneți iaurtul congelat în strecurătoare. Lăsați-l la temperatura camerei peste noapte. Dimineața veți obține o brânză delicată. Puteți folosi zerul la prepararea produselor de patiserie în loc de lapte sau apă.

2. Dizolvați sarea în apă. Amestecați făina cernută cu apa sărată și mierea. Frământați aluatul (puteți frământa aluatul cu puțină făină și să adăugați treptat restul de făină). Ungeți aluatul cu untură de porc (l-am uns cu unt), înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 2 ore.

3. Rulați aluatul sub formă de baghetă. Apoi întindeți aluatul într-un strat cu grosimea foii de hârtie și lungimea de 2 m! Dacă aveți mașină de întins aluatul, atunci veți obține un foietaj napoletan autentic. Aluatul trebuie să fie semi-transparent. Ungeți cu unt moale (untură) toată suprafața aluatului și rulați aluatul cât mai strâns într-o rolă, astfel încât să nu fie aer în interior. Cu cât aluatul va fi mai subțire, cu atât rola va fi mai lungă și vor fi mai multe straturi în foietaj. Stratul de aluat trebuie să fie de aceeași lățime, ca să obțineți o rolă strânsă pe toată lungimea. Înveliți un sfert din aluat în folie alimentară și dați-l la frigider pentru o oră.
r1r2

4. Preparați un terci dens din griș: presărați grișul în laptele rece cu sare, aduceți-l la fierbere, amestecând continuu, fierbeți terciul timp de 3-5 minute. Lăsați-l să se răcească. Presărați zahărul (puteți folosi zahăr pudră, se va dizolva mai repede), adăugați ricotta, fructele confiate, scorțișoara și vanilia, amestecați bine. În Italia umplutura se amestecă cu mâinile. Am amestecat umplutura cu mixerul.
r3

5. Scoateți aluatul din frigider, tăiați marginile neuniforme și tăiați-l în rondele cu grosimea de 1 cm. Formați câte un con din toate rondelele. Luați câte o bucată de aluat în mână, puneți degetul cel mare în mijloc și rotiți-l între degete, deplasând straturile, trăgându-le în jos, formați cornurile. Faceți acest lucru cu grijă, ca să nu se rupă straturile. Întindeți straturile cât mai subțire, ca să obțineți conuri destul de încăpătoare.
r5r6

6. Umpleți cornurile cu umplutura de ricotta și așezați-le în tavă. Ungeți-le cu ou și coaceți-le timp de 20 de minute la 180 de grade. După ce cornurile s-au răcit, presărați-le deasupra cu zahăr pudră.
r4r8

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

 

Autor text: Bucătarul.tv