Descoperim secretele de pregătire a piftiei. De acum încolo cu siguranță se va prinde!

O masă de sărbătoare fără piftie sau răcituri, cum i se mai spune, este greu de imaginat. E un fel de mâncare tradițională care, dacă e pregătită bine, este gustoasă și chiar folositoare! În particular e vorba de cei care au probleme cu oasele, articulațiile, pielea sau vederea.

Unii se vor revolta spunând că pregătirea piftiei este o ocupație prea lungă și migăloasă… Dar nu este deloc așa! Căci carnea pentru piftie se fierbe practic fără nici un efort. Fiecare gospodină are propria rețetă de răcituri, care a fost trecută prin multe experiențe și mese de sărbătoare. Vă propunem o rețetă clasică: nu foarte grasă, cu bucăți de carne și străvezie ca lacrima… Iar întreaga operă va fi încununată cu un mod deosebit de a servi bucatele la masa de sărbătoare!

pif

Ingrediente

 • 2 picioare de porc
 • 1 buc rasol de porc
 • 1 kg de piept de vită
 • 1 morcov
 • 1 ceapă
 • pătrunjel
 • 1 cățel de usturoi
 • sare, frunză de dafin, boabe de piper negru
 • 3 ouă

Mod de preparare

 1. Puneți toată carnea în apă pentru 2-3 ore, în mod ideal chiar pentru o noapte întreagă. Nu trebuie neglijată această etapă, înmuierea cărnii o va curăți de sânge închegat și va face pielea mai moale. După aceea curățați copitele de murdărie cu un cuțit, iar pieptul tăiați-l în bucăți de dimensiunea dorită.
  2
 2. Puneți toată carnea într-o cratiță în care se toarnă apă. Nivelul apei trebuie să depășească nivelul cărnii cu cca. 5-7 cm. Cratița se pune pe foc până când lichidul începe să fiarbă. Atenție, este un moment important! Timp de 5 minute în continuu se va forma spumă care trebuie eliminată cu o lingură.
 3. Micșorați focul la minim, așa încât lichidul să înceteze să fiarbă. În așa stare piftia noastră trebuie să stea 4-5 ore, timp în care periodic trebuie amestecată, dar, atenție, nu adăugați apă!
 4. În următoarea etapă puneți în supă boabe de piper negru, frunze de dafin, o linguriță de sare, legume necurățate: morcov, ceapă, rădăcină de pătrunjel. Coaja de ceapă va conferi bucatelor o culoare aurie. Vasul se lasă la fiert la foc încet încă 1-1.5 ore.
  4
 5. Opriți focul și scoateți carnea cu o strecurătoare, aruncați legumele, iar supa treceți-o printr-o pânză curată ca să se strecoare. După ce se răcește carnea, ea poate fi separată de oase. Fărâmiţaţi usturoiul și adăugați-l la carne.
 6. La această etapă puteți scoate din supă excesul de grăsime. Pentru aceasta poate fi folosit un șervețel obișnuit: el se înmoaie în supă și se scoate îndată. Procedura poate fi repetată de mai multe ori cu șervețele curate. Apoi mai adăugați sare și piper după gust.3
 7. Fierbeți ouăle, apoi lăsați-le să se răcească și curățați-le.
 8. Pentru a servi piftia într-un mod original, pregătiți niște forme micuțe (cum ar fi formele pentru prăjituri). Pe fundul fiecărei forme puneți câte o jumătate de ou, apoi un strat de bucățele de carne. Deasupra turnați bulionul. Lăsați piftia la răcit în frigider pentru o noapte.5

Iată că răciturile sunt gata și abia așteaptă să fie servite! Pentru a accentua gustul, ar fi potrivit să adăugați și hrean sau muștar. Oaspeții cu siguranță vor rămâne uimiți de gustul gingaș al piftiei și de originalitatea formei, nu ezitați să le dați și lor această rețetă minunată!

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

 

Sursa: Perfect-ask.com