Pâine de casă delicioasă – Top 3 rețete!

Cât este de plăcut să simți mirosul de pâine proaspătă de casă! Vă prezentăm 3 cele mai reușite rețete de pâine de casă care va cuceri pe oricine. Cu siguranță, nu găsiți un astfel de deliciu pe rafturile magazinelor. Un lucru important în pregătirea pâinii de casă este făina. Aceasta neapărat trebuie să fie cernută. Datorită acestui fapt, pâinea va obține suficient oxigen și va fi moale, pufoasă, aromată și foarte gustoasă.

untitled-1

1.Pâine de secară la cuptor

Aceasta este o rețetă de pâine de secară destul de simplă, potrivit și pentru începători. Unicul dezavantaj este timpul îndelungat de preparare. Dacă alegeți această modalitate de preparare, veți obține o pâine tradițională de casă, gustoasă și aromată, ce se va menține proaspătă.

Ingrediente

– 800 g de făină de secară

– 400 g de apă

– 10 g de drojdii uscate

– 2 lingurițe de sare

– ulei vegetal

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Cerneți făina. Adăugați la ea apa, drojdia și sarea. Amestecați aluatul, dar nu până a obține o masă omogenă. Aluatul trebuie să fie saturat cu oxigen, ca pâinea să se obțină pufoasă. Acoperiți bolul cu peliculă alimentară și dați-o la frigider pentru 16 ore.

2. După 16 ore, scoateți aluatul din frigider. Puneți-l pe o suprafață presărată cu făină. Lăsați aluatul pentru câteva minute. Frământați puțin aluatul. Puneți-l pe un prosop și lăsați-l pentru încă 3 ore. Acoperiți-l cu capetele prosopului.

3. Preîncălziți cuptorul până la temperatura de 250°С. Ungeți forma de copt cu ulei și dați-o al cuptor pentru 5 minute. Scoateți forma din cuptor. Puneți aluatul în ea și acoperiți cu un capac. Coaceți pâinea timp de 40 de minute. Luați capacul și coaceți pâinea încă 15 minute.

2. Pâine de grâu la cuptor

Gătită în modul prezentat mai jos, pâinea preparată va fi cu o crustă aurie crocantă și miez moale și pufos.

Ingrediente

– 1.5 kg de făină de grâu

– 25 g de drojdie proaspătă

– 50 g de ulei vegetal

– 1 lingură de zahăr

– 1 lingură de sare

– 1 l apă

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Amestecați drojdia cu 1 litru de apă caldă într-o cratiță. Adaugați făina, uleiul, sarea și zahărul (1 pahar de făină trebui să rămână). Frământați aluatul. Formați din el o bilă rotundă, apoi frământați încă 10 minute. Ungeți cratița cu ulei. Puneți în ea aluatul. Puneți un capac și lăsați aluatul să crească.

2. După ce a crescut, frământați aluatul câteva minute.

3. Ungeți forma de copt cu ulei. Aranjați în ea aluatul. La dorință, îi puteți da aluatului o formă rotundă și coace pe o tavă de copt. Astfel veți obține o pâine mare rotundă. Dacă preferați formele de copt, atunci acoperiți aluatul cu pelicula alimentară și lăsați-l timp de 1 oră la un loc cald. Preîncălziți cuptorul până la temperatura de 200°С. Coaceți pâinea timp de 60 de minute.

3. Pâine cu chefir la cuptor

Această rețetă este una potrivită pentru cei cărora nu le place aluatul cu drojdii. Deși rețeta este una simplă, obțineți o pâinea foarte gustoasă și aromată, care va rămâne proaspătă timp îndelungat.

Ingrediente

– 600 ml de chefir

-6 pahare de făină

– 1 linguriță de zahăr

– 1 linguriță de sare

– 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

– 2 lingurițe de chimion

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Amestecați într-un bol chefirul cu făina, zahărul, bicarbonatul de sodiu, sarea și chimionul. Obțineți un aluat dens, dar moale. Formați din aluat o bilă și puneți-o pe tava de copt unsă cu ulei. Întretăiați pâinea în partea de sus, ca aceasta să se coacă uniform. Pentru a obține o crustă crocantă, presărați deasupra cu făină.

2. Puneți tava cu aluat la cuptorul preventiv preîncălzit.

Sfaturi utile de la brutarii profesioniști

Dacă doriți să preparați pâine în doua etape: mai întâi amestecați apa cu făina și drojdia (care se lasă un timp să se umfle), apoi se adaugă restul ingredientelor și se frământă aluatul, este important ca în cameră să fie cald atunci când preparați amestecul. La fel, nu lăsați amestecul de apă cu făină și drojdie să se răcească complet. Acesta trebuie preparat cât este cald. De altfel, consistența pâinii va fi prea densă.

Amestecul de drojdie este gata de folosit atunci când volumul său crește și pe suprafață sunt prezente mici bule de oxigen. Aluatul este gata atunci când nu se mai lipește de mâini.

Pâinea coaptă poate fi verificată foarte simplu. Iată câteva din metode:

1. Atrageți atenția la culoarea crustei. O culoare aurie nuanțată vorbește despre faptul că pâineas-a copt.

2. Sunetul care îl auziți atunci când veți bate ușor la baza pâinii. Dacă sunetul este unul surd dar clar, atunci pâinea poate fi scoasă de la cuptor.

3. Testul scobitorii pentru a verifica dacă aluatul s-a copt. Dacă scoateți scobitoarea curată și uscată – pâinea este gata. Dacă pe ea rămân urme de aluat –  pâinea e încă crudă.

Dacă nu doriți să obțineți un miez lipicios sau crusta tare, pâinea proaspătă trebuie scoasă din cuptor foarte atent. Răcirea pâinii trebuie să fie lentă, în mod natural. Baza pâinii trebuie să se pătrundă cu oxigen, de aceea locul perfect pentru răcire este pe o sită sau grilă.

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

 

Autor text: Bucătarul.tv