Pâinea Ciabatta la cuptor – savoarea Italiei în bucătăria ta!

Ciabatta este o pâine albă italiană, preparată din făină de grâu și drojdie. Ceea ce o face mai deosebită față de o pâine obișnuită este forma sa plată și mai lată, care se aseamănă cu un papuc, de unde și-a câștigat și numele de „ciabatta”. Rețetele de ciabatta sunt foarte variate – atât cu coajă crocantă și textură moale, poroasă și catifelată la interior, cât și cu coajă fermă și un miez mai dens, toate însă, fiind  delicioase și potrivite pentru orice gust. Datorită gustului său desăvârșit, ciabatta a devenit populară în întreaga lume, fiind pe larg consumată în Europa și Statele Unite. Întrucât are o formă mai alungită și miezul pufos și aerat, ciabatta este ideală pentru sandwich-uri, cunoscute și ca panini.

prev1

Ingrediente

– 400 g de făină

– 330 g de apă

– o priza de drojdie uscată sau ¼ din drojdia proaspătă

– ½ linguriță de sare

– 1 linguriță de ulei de măsline

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Amestecați toate ingredientele. Nu uitați însă, că aluatul pentru ciabatta trebuie să fie mai fluid decât pentru o pâine obișnuită. Frământați aluatul, adăugând făina treptat, până obțineți un aluat lipicios (în dependență de calitatea făinii, veți adăuga mai mult sau poate mai puțin decât este indicat în rețetă, până ajungeți la consistența necesară).

2. Frământați aluatul timp de 5 sau chiar 10 minute. Cu cât mai mult frământați aluatul, cu atât mai mult crește calitatea pâinii. Puteți utiliza pentru aceasta o mașină de pâine, un blender sau cu mâinile. Acoperiți aluatul cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să se odihnească 10-12 ore la loc călduț. Puteți acoperi bolul cu aluat cu un capac de sticlă, prin care să urmăriți cum crește aluatul.

3. Când coca de aluat lipicios se dublează în volum, a crescut considerabil, iar la exterior au apărut bule de aer – înseamnă că este gata!

4. Stropiți masa cu puțină apă și așterneți o bucată de folie de bucătărie. Presărați cu făină folia de bucătărie și puneți aluatul deasupra. Cu toate că este un aluat mai fluid și lipicios, acesta oricum își păstrează forma și se manevrează ușor.

5. Presărați aluatul cu făină și dați-i o formă cilindrică. Puteți împărți aluatul în 2 părți și să faceți două pâinici mai mici.

6. Tapetați o tavă cu hârtie de copt, stropiți cu ulei și presărați cu făină.

7. Transferați cu grijă aluatul pe tava de copt, îndreptând forma la necesitate. Acoperiți-l cu un șervețel și mai lăsați-l încă 2 ore să se odihnească. Nu vă îngrijorați dacă aluatul arată cam „turtit”. La coacere ciabatta va crește și va deveni vaporoasă.

8. Puneți pe treapta de jos a cuptorului o tavă cu apă, iar deasupra tava cu pâine.

9. Coaceți ciabatta aproximativ 30-35 de minute, la temperatura de 220 de grade.

prev1

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

 

Autor text: Bucătarul.tv