Pilaf după rețeta originală uzbecă : toți vor cere insistent rețeta acestuia!

Pilaful Fergana este unul din cele mai faimoase feluri de mâncare din bucătăria tradițională uzbecă. Acesta este un fel de mâncare mereu prezent la orice sărbătoare sau eveniment, fiind cel mai des pregătit la orice masă. Dacă doriți să pregătiți ceva mai puțin obișnuit și delicios, atunci rețeta de mai jos este exact ceea ce căutați. Bucurați-i e cei dragi cu un fel de mâncare cald, aromat și delicios, rețeta căruia va fi la mare căutare printre musafiri.

Untitled-1

Ingrediente

– 500 g carne de miel

– 2 morcovi

– 3 căței de usturoi

– 500 g de orez

– 1 ceapă

– 200 ml ulei de floarea soarelui

– turmeric

– khmeli-suneli

– busuioc

– barbaris (agrisa)

– apă clocotită

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Turnați uleiul într-un ceaun și puneți-l pe foc. Faceți focul mare. Încălziți uleiul timp de 7-8 minute.

2. Tăiați ceapa jumătăți de rondele și prăjiți-o până se rumenește. Periodic, amestecați ceapa, astfel încât aceasta să nu se ardă.

3. Adăugați în ceaun carnea și prăjiți-o timp de 15-20 de minute. La fiecare minut amestecați carnea. După 10 minute de prăjire, adăugați morcovul tocat.

4. Turnați în ceaun apă clocotită, astfel încât aceasta să acopere carnea. Adăugați sarea și condimentele (aproximativ 1 lingură).

5. Împreună cu condimentele adăugați și usturoiul tocat. Dacă doriți un pilaf mai picant, mai adăugați câțiva căței de usturoi întregi puțin zdrobiți.

6. Faceți focul mic și lăsați ceaunul pe foc timp de 15-30 de minute. Verificați carnea. Gustați supa din ceaun. Aceasta trebuie să pară sărată în exces, deoarece orezul nu îl veți săra. Dacă supa nu este sărată în exces – mai adăugați sare.

7. Faceți focul mare și adăugați în ceaun orezul (preventiv spălat în 3-5 ape). Nivelați orezul și turnați în ceaun câte o lingură de apă clocotită, până nivelul apei va acoperi orezul cu 1-1.5 cm.

8. Fierbeți orezul până pe suprafața acestuia nu va mai fi apă. Orezul trebuie să fie aproape gata. Dacă acesta este încă crud, mai adăugați apă și iarăși fierbeți până apa se va evapora. Important este să nu fierbeți orezul până la sfârșit.

9. Când orezul va fi aproape gata, acoperiți ceaunul cu un capac și faceți focul mic. Fierbeți orezul timp de 10 minute. Luați ceaunul de pe foc și lăsați-l acoperit încă timp de 10-15 minute.

10. Luați capacul și amestecați pilaful, ridicând carnea de la fundul ceaunului.

Untitled-1

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1

Autor text: Bucătarul.tv