Secretul pregătirii aluatului cu alcool – obțineți niște prăjituri fabuloase!

Multe dintre gospodine au secretul său în pregătirea prăjiturilor. Doar un singur ingredient, datorită căruia aluatul devine moale, fin și elastic – vodca. Nu este deloc complicat să preparați un aluat pe bază de alcool, cel mai reușit fiind cel cu drojdii pentru pateuri.

untitled-1

Dacă ați hotărât să pregătiți un aluat pe bază de alcool, vă prezentăm câteva sfaturi care vă vor ajuta să obțineți un rezultat pe măsură:

  1. După ce ați frământat aluatul, lăsați-l la un loc cald sau dați-l la frigider pentru câteva ore. Doar după ce aluatul s-a odihnit începeți să preparați prăjiturile.
  2. Deseori se întâlnesc rețete de aluat pe bază de diverse băuturi alcoolice – vodcă, rom, coniac, vin sau chiar bere. Important este să țineți minte faptul că doza minimă de alcool este 1 linguriță, iar doza maximă – 1 lingură pentru 1 kg de aluat.
  3. Puteți prepara din timp esențe cu alcool. De exemplu, esență de alcoolul 70% cu adăugarea de coajă de citrice sau șofran. Astfel de esențe, de culoare roșie sau oranj, vor oferi aluatului atât o structură bună, cât și o aromă fină.
  4. Toate ingredientele folosite la prepararea aluatului trebuie să fie la temperatura camerei.

Pateuri din aluat pe bază de alcool

Ingrediente pentru maia

-30 g de drojdii proaspete

-1/2 pahar de apă caldă

-1 lingură de zahăr

-făină (pentru a obține o consistență asemănătoare cu cea a smântânii)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Ingrediente pentru aluat

-2 ouă

-200 g de unt

-2 linguri de ulei vegetal

-3 linguri de smântână

-1 lingură de vodcă

-1 linguriță de sare

-1.5 pahar de lapte

-1/2 pahar de zahăr

-1 kg de făină

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Dizolvați drojdiile în apă caldă cu zahăr. Adăugați făină, astfel încât să obțineți o consistență asemănătoare cu cea a smântânii. Lăsați maiaua la un loc cald timp de 20-30 de minute, să crească.

2. Bateți ouăle cu zahăr pentru aluat.

3. Adăugați ouăle bătute la amestecul cu drojdie și amestecați. Apoi adăugați vodca și celelalte ingrediente pentru aluat, cu excepția laptelui și făinii. Amestecați. Atenție! Nu topiți untul. Doar lăsați-l să se înmoaie la temperatura camerei.

4. Adăugați treptat jumătate din cantitatea de făină, alternând cu laptele cald. Obțineți un aluat de o consistență asemănătoare cu cea a smântânii grase (e bine să folosiți un mixer pentru frământare).

5. Lăsați aluatul timp de 60 de minute. Frământați-l puțin, adăugând făina rămasă, și lăsați-l să se odihnească încă timp de 50-60 de minute.

6. După ce alautul s-a odihnit, puteți face pateurile. Puteți pregăti acest aluat și în aparatul de făcut pâine.

7. Folosiți umplutura preferată și dați la cuptor până se rumenesc frumos!

untitled-1

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1

Autor text: Bucătarul.tv