Sfatul experților: o metodă simplă de verificare a prezenței uleiului de palmier în produsele lactate!

Uleiul de palmier este obținut din fructele și frunzele de palmier. Produsul este extrem de ieftin, iar nutriționiștii îl consideră destul de periculos pentru organismul omului. Din cauza temperaturii de topire ridicate (38-40 °C), grăsimea de palmier ingerată nu este absorbită complet. Aceasta se transformă într-o substanță ca plastilina, care se depune pe pereții vaselor sanguine, provocând ateroscleroza, tulburări ale metabolismului și cancer.

Uleiul de palmier a început să fie introdus în produsele naționale în anii ’90, iar popularitatea acestuia creștea în fiecare an. Această grăsime vegetală reduce semnificativ costul produsului, ceea ce permite producătorului să aibă venituri mai mari. Uleiul este folosit pe scară largă la fabricarea produselor lactate și cele de patiserie.

Echipa Bucătarul.tv vă va arăta cum să determinați calitatea produselor lactate în condiții casnice și să descoperiți prezența uleiului de palmier.

Ulei de palmier în produsele lactate

1. Brânză de vaci și smântână

Grăsimile lactate se topesc la o temperatură de 28-32 °C. De aceea în gură și pe limbă rămâne senzația de folie grasă, dacă mâncați o lingură de brânză sau smântână cu adaos de ulei de palmier refractar. Dacă veți lăsa brânza pe un platou la temperatura camerei și aceasta va fi acoperită cu o crustă de culoare galbenă, dar nu-și va schimba gustul și mirosul, atunci cel mai probabil conține ulei de palmier. Brânza naturală va începe să se acrească.

2. Înghețată

Pentru un experiment, puteți jertfi puțină înghețată ca să se topească în farfurie. Un produs natural va deveni moale, își va păstra forma și se va topi ca în imaginea de mai jos. Dar înghețata vegetală se va topi mult timp, după care se va transforma într-un lichid translucid.

 

3. Cașcaval

Puteți depista foarte ușor cașcavalul tare cu adaos de grăsimi vegetale după gustul caracteristic de săpun. Dacă felia de cașcaval în timpul consumului este prea elastică și de cauciuc sau, dimpotrivă, se fărâmă în timpul tăierii (cu excepția parmezanului), înseamnă că acest cașcaval conține ulei de palmier. În aer liber cașcavalul fals repede se usucă și crapă.

Dacă veți pune o felie de cașcaval la soare, după câteva minute aceasta va deveni moale și își va pierde elasticitatea. Cașcavalul fals, dimpotrivă, va deveni mai dens și vor apărea picături de ulei pe suprafața acestuia.

4. Unt

La fel ca în cazul brânzei de vaci, untul fals va lăsa pe limbă un strat gras. Untul natural se va topi. La temperatura camerei untul natural se va înmuia, în timp ce untul cu grăsime vegetală va rămâne solid.

Încercați să aruncați o bucățică de unt într-o tigaie caldă: untul natural se va topi, iar la suprafață vor rămâne folii albe și fulgi. Untul vegetal la topire se va transforma într-un lichid omogen.

Citiți cu atenție ambalajul produselor. Inscripții de genul: produs de brânză sau produs de smântână ar trebui sa vă pună pe gânduri. Un produs natural și de calitate nu poate fi prea ieftin. Cel mai bine să evitați astfel de produse. Fiți sănătoși și alegeți doar produse calitative!

Echipa Bucătarul.tv vă dorește o zi bună alături de cei dragi!

 

Autor text: Bucătarul.tv