Terci călugăresc – unul din favoritele mele!

Conform canoanelor bisericești și tradiției ortodoxe, omului îi este interzis să fie lacom și să aibă o pasiune puternică pentru mâncare.  Evident, abilitățile culinare și capacitatea de a găti mâncare bună nu este considerată ocupație păcătoasă. Uneori, călugării aveau permisiune de a fierbe chiar și berea. Rețeta terciului călugăresc, prezentată mai jos, forte des poate fi întâlnită la bucătăria călugărilor – de aici și denumirea. Acest terci poate fi pregătit fără ulei, în funcție de perioada postului, cu combinații diferite de terci, legume proaspete sau conservate. La fel, puteți întâlni terci călugăresc din crupe de hrișcă, orez, mei, orz, ovăz și grâu.

Ingrediente

– 1 pahar de hrișcă

– 1 pahar de orez

– 1 pahar crupe de grâu

– 300 g de ciuperci proaspete sau conservate (champignon sau de pădure)

– 1 ceapă

– 1 morcov mare

– 50 ml de ulei vegetal

– 2 pahare de apă caldă

– sare

– condimente

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

1. Într-o tigaie cu ulei încins prăjiți ciupercile. Potriviți cu sare după gust și amestecați.

2. Într-o altă tigaie cu ulei încins prăjiți ceapa tocată și morcovul ras.

3. Spălați hrișca și țineți-o pentru câteva minute în apă clocotită. Turnați hrișca într-o formă de copt mai adâncă. Nivelați-o folosind o lingură sau spatulă.

4. Fiecare strat de terci aranjat în formă presărați-l cu puțină sare și condimente după gust.

5. Pe hrișcă aranjați ciupercile prăjite.

6. Următorul strat urmează ceapa cu morcovul.

7. Spălați orezul în apă rece. Aranjați-l pe legume. Potriviți cu sare și condimente.

8. Repetați iarăși straturile, precum urmează: ciuperci, ceapa cu morcov, sare, condimente, crupele de grâu spălate, ciuperci, ceapa cu morcov.

9. Turnați în forma de copt un pahar de apă caldă. Apa trebuie puțin să acopere ultimul strat de legume.

10. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C pentru 15 minute.

11. Deoarece volumul terciului se va mări, umpleți forma de copt doar pe 2/3 din volumul total al acesteia. De aceea, alegeți o formă mai adâncă.

12. După 15 minute de fierbere, mai adăugați un pahar de apă caldă și micșorați temperatura cuptorului până la 150°C.

13. Peste încă 15 minute verificați dacă apa nu s-a evaporat. La necesitate mai adăugați apă și fierbeți terciul până este gata.

14. Timpul total de fierbere este de aproximativ 35-45 de minute.

Notă: Conform aceeași rețete de bază, puteți prepara și pilaf călugăresc, cu carne. Veți avea nevoie de câte un pahar de orez, hrișcă și crupe de grâu, ciuperci, ceapa, morcov, precum și de 200 g carne de porc mai grasă. Spălați hrișca în 4 ape, orezul – în 7 ape. La dorință, puteți înlocui carnea de porc cu cea de vită, pasare sau chiar ficat. Atât ciupercile cât și ceapa cu morcovul, pot fi prăjite cu sos de roșii, sos de soia sau verdeață tocată. Este o rețetă foarte bună dacă ați rămas cu o cantitate mică de diverse crupe. Acestea pot fi combinate cu orice condimente preferate, fie acesta ardei, anason, coriandru sau chiar vișine uscate. Acest deliciu poate fi cu ușurință adaptat conform preferințelor gastronomice a fiecărui membru al familiei. Dacă doriți să-l preparați la aragaz, acoperiți vasul cu un capac și fierbeți la foc mic timp de 45 de minute.

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1

Autor text: Bucătarul.tv